Видано
Хоча вода з крана зазвичай відповідає стандартам, для нас не завжди прийнятний її смак, запах або те, що вона неприємно сушить шкіру. У такому випадку варто самостійно потурбуватися про якість води.
Присутність сполук хлору
Більшість компаній, що надають послуги водопостачання, проводять хімічну дезінфекцію води, що забезпечує бактеріологічну безпеку та очищає воду від паразитів.
Така дезінфекція виконується із застосуванням сполук хлору (газоподібний хлор, діоксид хлору, гіпохлорит натрію), і той неприємний запах і смак водопровідної води, який ми отримуємо в результаті, це найчастіше просто смак і запах сполук хлору.
На різних ділянках водопровідної мережі у воді міститься різна кількість хлору.
Жорсткість води
Причиною жорсткості води є висока концентрація солей кальцію та магнію. Правила* визначають прийнятну жорсткість води, але у широкому діапазоні (від 1 до 10 мг-екв/л). Зазвичай водопровідна вода надто жорстка.
Дуже жорстка вода викликає формування відкладень на водопровідній арматурі та накипу в чайниках та на нагрівальних елементах посудомийних та пральних машин, а також є причиною більшої витрати косметичних та миючих засобів.
Це може бути причиною неякісного прання одягу, і вам потрібно використовувати жорсткої води більше, ніж знадобилося б м'якої для виполіскування мила та миючих засобів. Деяким людям більше подобається м'яка вода, іншим більш жорстка.
Вторинне забруднення
Станції очищення води забезпечують якість води до точки її подачі у водопровідну мережу, однак у цій мережі може статися повторне забруднення води, і її якість може змінитися на шляху до споживача.
Як результат вторинного забруднення вода може бути забруднена мікробіологічно, і в ній можуть бути виявлені паразити, що може братися до уваги в процесі дозування дезінфікуючих засобів. Однак, це, у свою чергу, призводить до збільшеної дози хлору та появи неприємного його запаху. Обов'язком станцій водоочищення є запобігання вторинному забруднюванню води, причинами якого можуть бути наступні фактори:
Можливо також, що ці явища посилюватимуться через біологічну нестабільність води (тільки у біологічно стабільній воді, яку намагаються постачати станції водопідготовки, не повинно відновлюватися зростання мікроорганізмів під час її транспортування чи зберігання).
Доктор, інженер Анна Хміль
* Постанова Міністра охорони здоров'я від 29 березня 2007 р. щодо якості води, призначеної для споживання людиною (Збірник законодавчих актів за 2007 р., №61, п. 417).
источник:https://www.budujemydom.pl/woda-i-kanalizacja/11390-co-pogarsza-jakosc-wody